Blog

Jocul responsabil – antidotul împotriva dependenței de jocuri de noroc

joc responsabil

Industria jocurilor de noroc este una dintre cele mai mari și mai profitabile din lume, cu o istorie care se întinde pe secole. Aceasta a evoluat de la jocurile tradiționale și cazinourile fizice la platformele online și mobile din zilele noastre. O data cu dezvoltarea tehnologiei, jocurile de noroc au devenit mai accesibile, iar siguranța jucătorului a devenit o preocupare de importanta majora, de aceea este important sa știi cum să abordezi jocurile de noroc cu responsabilitate, dar mai ales să fii conștient de riscurile asociate acestora.

Indiferent ca vorbim de pariuri sportive, sloturi sau jocuri de cărți, acestea pot crea dependență dacă nu sunt accesate în mod responsabil și pot afecta atat viata personala, cât și cea de familie. Problema dependentei de jocurile de noroc este reala si afecteaza milioane de oameni la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sanatatii (OMS), pana la 3% dintre adulți pot fi afectati de probleme legate de jocurile de noroc.

Un studiu publicat în 2016 de către GFK România ne arată ca între 0.5% și 2% persoane adulte erau pasionate la vremea respectivă de jocurile de noroc, însă creșterea rapidă a industriei și accesul ușor la jocurile de noroc online au făcut ca numărul acestora sa fie în continua creștere.

Și chiar dacă guvernele și organizațiile din întreaga lume monitorizează și reglementează atent industria jocurilor de noroc pentru a proteja jucătorii și pentru a preveni abuzurile, TU ești singurul responsabil care poate menține echilibrul de care ai nevoie pentru a nu deveni dependent de jocuri de noroc.

Prin respectarea regulilor stricte impuse de operatorii de jocuri de noroc și prin luarea in considerare a unor masuri de precautie, vei ajunge sa te bucuri de jocurile de noroc într-un mod sănătos și controlat. 

Privite ca pe o sursa de divertisment, jocurile de noroc ne pot influența starea într-un mod pozitiv dacă știm cum sa le accesam corect, de aceea ți-am pregătit în randurile ce urmeaza un articol complet cu informații utile despre jocul responsabil la jocurile de noroc. Este important sa fii conștient de riscurile asociate acestora și sa practici un joc responsabil, așa că iată ce trebuie sa stii pentru a evita problemele legate de dependența de jocurile de noroc.

Ce este un joc responsabil

Jocul responsabil este un concept definit de o serie de practici pe care trebuie sa le ai în vedere atunci când decizi sa încerci jocurile de noroc. Acestea promovează comportamente de joc sigure și conștiente pentru a preveni consecințele negative ale jocului compulsiv.

În calitate de jucător, ai responsabilitatea de a lua măsuri pentru a te proteja de eventuale neplaceri. Prin stabilirea limitelor de pariere, monitorizarea timpului și a bugetului alocat jocurilor de noroc, dar și prin evitarea acestora și căutarea ajutorului în cazul în care exista semne de dependență poți avea parte de distracție și de ce nu, chiar si de profit. 

Este important sa recunoastem ca jocurile de noroc pot fi o activitate distractiva si placuta, daca sunt accesate in mod corect, dar și ca pot avea efecte negative dacă sunt accesate în mod abuziv. 

Cum sa joci responsabil la cazino online

Stabilirea unui plan și respectarea acestuia este primul pas spre succes. Aceasta este o modalitate eficientă de a te asigura ca rămâi în control și ca te bucuri de joc într-un mod responsabil. 

Asigura-te ca alegi întotdeauna un cazino licențiat ONJN și privește jocul ca pe o forma de divertisment. Fii relaxat și nu juca niciodată sub influența alcoolului, iar cel mai important nu paria niciodată mai mult decât îți poți permite sa pierzi. Iată și alte aspecte suplimentare de luat în considerare atunci cand decizi sa joci:

💰Stabilește un buget 

Decide suma de bani pe care ești dispus sa o investești la jocurile de noroc în fiecare sesiune. Aceasta ar trebui sa fie un fond pe care îl poți pierde fără a afecta bugetul personal sau al familiei tale. Nu te împrumuta de bani pentru a juca și mai ales, evita sa joci dacă te afli într-un impas financiar.

Seteaza limite de timp

Stabilește timpul alocat sesiunii de joc și respectă aceste limite. Ia în considerare și folosirea unei alarme pentru a te asigura ca nu depășești limita impusă. Prea mult timp petrecut la jocurile de noroc te poate face sa neglijezi alte aspecte importante ale vieții, printre care familia și prietenii.

🫣Evita urmărirea pierderilor

Bazate mai mult pe noroc și mai puțin pe strategie, jocurile de noroc pot cauza și pierderi, de aceea este bine sa eviti tentația de a recupera pierderile prin mărirea pariului sau alocarea unui nou buget de joc. Acest lucru poate duce la pierderi mult mai mari! În definitiv trebuie sa fii conștient că riscul de a pierde este egal cu cel de castig, așa ca privește jocurile de noroc ca pe un hobby și nu ca pe o sursa de venit.

📖Învață regulile jocului

Înțelegerea regulilor de joc poate crește șansele de a lua decizii mai informate și mai raționale în timpul jocului. Multitudinea jocurilor disponibile și euforia simțită atunci când pariezi poate avea un efect negativ dacă nu știi la ce sa te aștepți! Informatia este primordiala, iar dacă spre exemplu nu ai jucat niciodată poker, dar ești dispus sa înveți, asigura-te ca ca acest lucru se întâmpla in timp ce joci cu masura si aplici un joc responsabil.

🙋Caută ajutor dacă este necesar 

Dacă simți ca jocurile de noroc încep să aibă un impact negativ asupra vieții tale sau simți ca ai dezvoltat o dependență, atunci nu ezita sa ceri ajutor de specialitate. Există organizații și profesioniști specializați în tratarea dependenței de jocuri de noroc care pot oferi suport și consiliere.

Jocul responsabil este cheia pentru a menține jocurile de noroc ca pe o forma de divertisment distractivă și sigură, fără a permite sa devină o problema în viața ta, așa ca informeaza-te și ia cele mai bune decizii în materie de joc!

Riscul de a dezvolta dependența de jocurile de noroc există și este esențial sa fie conștientizat!

Jocurile de noroc sunt ca o sabie cu 2 tăișuri: 

  • accesate ocazional și privite ca pe o sursa de distracției, jocurile de noroc te pot deconecta de la rutina zilnică și îți pot oferi un mod relaxant de a petrece timpul.
  • Sau pot forma un cerc vicios și îți pot influența în mod negativ stilul de viața.

Catalogata drept o boala, dependența de jocuri de noroc apare în momentul în care activitatea de joc încetează sa mai fie relaxanta si distractiva. Acest lucru se intampla atunci cand petreci prea mult timp jucând sau cand pariezi în exces pentru a recupera eventuale pierderi, devenind astfel obsedat de joc.

Timpul va deveni relativ, iar situatia financiara iti poate fi drastic afectata. Starea de spirit se va schimba, iar comportamentul va fi schimbat. 

Desi exista tendința de a nega problema, jucătorii cu probleme pot fi recunoscuți ușor. Printre cele mai evidente semne se numără obsesia fata de orice tip de joc, incapacitatea de a controla dorința de a paria, evitarea angajamentelor în detrimentul jocului, dar și neglijarea cheltuielilor, vânzarea bunurilor personale, sau chiar mai rău furtul și minciuna. 

Toate aceste aspecte au un comportament distructibil, iar dacă îți dorești sa știi unde te pozitionezi ca și jucător, la nivel de activitate, atunci este bine sa știi ca exista chestionare de auto-ajutor, al căror rezultat indica tipul tău de jucător. Aceste chestionare sunt oferite de majoritatea cazinourilor online și sunt formate dintr-o serie de întrebări tip grila, care genereaza o concluzie în funcție de răspunsurile oferite. Chestionarele sunt confidențiale, așa că fii sincer cu tine și răspunde cât mai precis pentru a obține o imagine clară a comportamentului de joc, dar si pentru a determina daca exista semne de alarma.

Ideal ar fi sa afli că știi când sa te oprești și că regulile tale implica un joc responsabil, dar exista și riscul de a te afla într-o zona mai periculoasă, de aceea este important să admiți că ar putea exista o problema si sa ceri consiliere/ajutor.

Dacă consideri ca situația a scăpat de sub control și ai nevoie de o pauza, sau vrei chiar sa renunți, atunci poți opta in mod voluntar pentru închiderea temporara sau definitiva a contului de jucator. Aceste optiuni reprezinta un pas important pentru a preveni problemele legate de jocurile de noroc, iar dacă nu este suficient, atunci citește în continuare cum poți beneficia în mod gratuit de ajutor de specialitate.

Ajutor și consiliere pentru tratarea dependenței

Dependența de jocuri de noroc se formează treptat, pe masura ce joci și este de fapt un comportament adictiv, care crește nivelul de dopamină din creier ce induce starea de bine. Pe masura ce castigi, sau pierzi, dorința de a paria devine tot mai mare, iar riscul de a crea o dependență tot mai crescut.

Dacă te afli în situația în care nu mai știi ce sa faci și simți că totul merge rău, atunci cere imediat ajutor. Faptul ca ești conștient de acest lucru este cel mai important aspect. Netratata la timp, dependenta poate distruge tot ce ai clădit: relațiile cu prietenii și familia, pierderea locului de munca și a bunurilor personale și poate duce la o stare de sănătate precară cu ganduri și tentative suicidare. Tocmai de aceea, acționează încă de la primele semne și nu lasa jocurile de noroc să-ți controleze viața!

Si ce e cel mai important, e ca in aceasta lupta nu ești singur! Poți beneficia în mod gratuit de ajutor specializat oricand doresti. Și nu doar de la organizații specializate, ci și de la autoritățile care monitorizează jocurile de noroc.

Spre exemplu, Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN) protejează drepturile jucatorilor si le impune operatorilor de cazinouri online să ofere o serie de instrumente pentru a oferi ajutor și consiliere celor care cad pradă tentației de joc: de la autoevaluare și chestionar de auto-control, poți găsi informații utile și despre organizațiile care oferă ajutor la nevoie. 

Și pentru ca ne dorim sa fii informat, iată câteva organizații care oferă atat informații despre jocul responsabil, dar și oferă sprijin și consiliere în caz de necesitate:

Este un program susținut de majoritatea operatorilor din România și este dedicat jucatorilor care caută ajutor. Pe jocresponsabil.ro vei găsi multe informații informatii utile, programe de instruire, grupuri de suport, helpline gratuit, dar si consiliere online 24/7.

Este o organizație din UK care oferă consiliere și suport atât Live Chat cât si telefonic celor care cauta ajutor in tratarea dependentei de jocuri de noroc. Chiar dacă nu ești jucător, aici te poți informa despre cum îi poți ajuta pe cei dragi sa depaseasca aceasta obsesie legată de jocurile de noroc și poți afla poveștile unor jucători dependenți de jocurile de noroc care au reușit să învingă aceasta adictie.

Este un serviciu global oferit de Gordon Moody pentru terapia împotriva dependenței creată de jocurile de noroc. Serviciul este disponibil în mai multe limbi în mediul online și oferă în mod gratuit sfaturi practice și sprijin emoțional fiecărei persoane afectată de jocurile de noroc.

Există speranța! Așa vei fi întâmpinat de aceasta organizație care oferă suport celor care caută ajutor. Gamblers Anonymous este o organizație internațională non-profit dedicată ajutorării persoanelor care se confruntă cu dependenta creata de jocurile de noroc. Organizația oferă un program de recuperare bazat pe modelul celor de la Alcoolici Anonimi, dar adaptat pentru problemele legate de jocurile de noroc. Pe langa sprijin moral, aici îți va fi protejata identitatea prin anonimat și vei putea beneficia de ședințe de grup, dar și de un program structurat pe 12 pași pentru recunoașterea problemelor, acceptarea responsabilității și recuperare, alături de alte persoane care trec prin experiențe similare.

Dependența de jocuri de noroc poate fi tratată!

Și nu o spunem doar noi! Dovada este chiar Alex Bogdan, un actor dependent de jocuri de noroc care a reușit să iasă învingător din acest cerc vicios. Invitat intr-un podcast, acesta a vorbit deschis despre cum jocurile de noroc au reușit să-i afecteze viața, dar și despre cum a reușit sa treacă mai usor peste aceasta adictie. Actorul trage un semnal de alarma si ii îndeamnă pe toți jucătorii dependenți de jocurile de noroc sa recunoască problema și să discute despre acest viciu, care poate devia cursul normal al vieții. Și nu este singurul, ca si el, mai sunt și alții! Chiar și Augustin Viziru a fost dependent de jocurile de noroc și indiferent ca ești o persoana celebra sau un simplu om, nu trebuie sa-ti fie teama sa vorbesti despre acest viciu. Ajutor exista, iar cu voință și determinare, poți îndrepta lucrurile și te poți bucura de viata!

Concluzii

Fie ca ne place, sau nu, jocurile de noroc au devenit o parte integranta a societatii noastre, iar o data cu extinderea acestora trebuie sa ne educam și să învățăm cum sa ne temperam emoțiile pentru a le accesa într-un mod benefic și sănătos.

Scopul principal al jocului responsabil este de a preveni dependența de jocuri de noroc și de a asigura jucătorii ca se pot bucura de aceasta forma de divertisment într-un mod sănătos și controlat.

Daca poți sa conștientizezi riscurile pe care jocurile de noroc le pot provoca și ești capabil să menții un echilibru între bugetul de joc și timpul alocat acestui hobby, atunci cu siguranța te afli printre cei care știu cum sa profite într-un mod avantajos de toate beneficiile oferite de jocurile de noroc.

Iar dacă te simți vulnerabil și identifici chiar si cel mai mic semn al unei dependente de jocuri de noroc, atunci este esențial sa cauți ajutor pentru ca viata sa nu iti fie afectată în mod negativ.

Operatorii de jocuri de noroc îți pun la dispoziție o serie de opțiuni, pentru a spune stop din proprie initiativa, iar dacă simți ca nu este suficient, atunci cere ajutor! Caută ajutor profesional și nu lasa jocurile de noroc sa te doboare! Ești mai puternic decât crezi, iar practica jocului responsabil este esențială pentru a evita dependența creată de jocurile de noroc, dar și pentru a menține experiența de joc placuta si sigura.

Jocul compulsiv te afectează în primul rând pe tine, dar și pe cei din jur. Fii responsabil de propriile acțiuni, alege jocul de plăcere și nu lasa jocurile de noroc să-ți afecteze viața! 

Joc responsabil
To top
Mr Bit Casino Offer