Joc responsabil – Antidotul împotriva dependenței de jocuri de noroc

Jocul responsabil la jocurile de noroc: cum să te distrezi și să eviți dependența. Descoperă cum să abordezi jocurile de noroc cu responsabilitate

joc responsabil

Industria jocurilor de noroc este una dintre cele mai mari și mai profitabile din lume, cu o istorie care se întinde pe secole. Aceasta a evoluat de la jocurile tradiționale și cazinourile fizice la platformele online și mobile din zilele noastre. O dată cu dezvoltarea tehnologiei, jocurile de noroc au devenit mai accesibile, iar siguranța jucătorului a devenit o preocupare de importanță majoră, de aceea este important să știi cum să abordezi jocurile de noroc cu responsabilitate, dar mai ales să fii conștient de riscurile asociate acestora.

Indiferent că vorbim de pariuri sportive, sloturi sau jocuri de cărți, acestea pot crea dependență dacă nu sunt accesate în mod responsabil și pot afecta atât viața personală, cât și cea de familie. Problema dependenței de jocurile de noroc este reală și afectează milioane de oameni la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până la 3% dintre adulți pot fi afectați de probleme legate de jocurile de noroc.

Un studiu publicat în 2016 de către GFK România ne arată că între 0.5% și 2% persoane adulte erau pasionate la vremea respectivă de jocurile de noroc, însă creșterea rapidă a industriei și accesul ușor la jocurile de noroc online au făcut că numărul acestora să fie în continua creștere.

Și chiar dacă guvernele și organizațiile din întreaga lume monitorizează și reglementează atent industria jocurilor de noroc pentru a proteja jucătorii și pentru a preveni abuzurile,

TU ești singurul responsabil care poate menține echilibrul de care ai nevoie pentru a nu deveni dependent de jocuri de noroc.

Prin respectarea regulilor stricte impuse de operatorii de jocuri de noroc și prin luarea în considerare a unor masuri de precauție, vei ajunge să te bucuri de jocurile de noroc într-un mod sănătos și controlat. 

Privite ca pe o sursă de divertisment, jocurile de noroc ne pot influența starea într-un mod pozitiv dacă știm cum să le accesam corect, de aceea ți-am pregătit în rândurile ce urmează un articol complet cu informații utile despre jocul responsabil la jocurile de noroc. Este important să fii conștient de riscurile asociate acestora și să practici un joc responsabil, așa că iată ce trebuie să știi pentru a evita problemele legate de dependența de jocurile de noroc.

Ce este un joc responsabil

Jocul responsabil este un concept definit de o serie de practici pe care trebuie să le ai în vedere atunci când decizi să încerci jocurile de noroc. Acestea promovează comportamente de joc sigure și conștiente pentru a preveni consecințele negative ale jocului compulsiv.

În calitate de jucător, ai responsabilitatea de a lua măsuri pentru a te proteja de eventuale neplăceri. Prin stabilirea limitelor de pariere, monitorizarea timpului și a bugetului alocat jocurilor de noroc, dar și prin evitarea acestora și căutarea ajutorului în cazul în care există semne de dependență poți avea parte de distracție și de ce nu, chiar și de profit. 

Este important să recunoaștem că jocurile de noroc pot fi o activitate distractivă și plăcuta, daca sunt accesate în mod corect, dar și că pot avea efecte negative dacă sunt accesate în mod abuziv.

Cum să joci responsabil

Stabilirea unui plan și respectarea acestuia este primul pas spre succes. Aceasta este o modalitate eficientă de a te asigura că rămâi în control și că te bucuri de joc într-un mod responsabil. 

Asigură-te că alegi întotdeauna un cazino licențiat ONJN și privește jocul ca pe o formă de divertisment. Fii relaxat și nu juca niciodată sub influența alcoolului, iar cel mai important nu paria niciodată mai mult decât îți poți permite să pierzi. Iată și alte aspecte suplimentare de luat în considerare atunci când decizi să joci:

💰Stabilește un buget 

Decide suma de bani pe care ești dispus să o investești la jocurile de noroc în fiecare sesiune. Aceasta ar trebui să fie un fond pe care îl poți pierde fără a afecta bugetul personal sau al familiei tale. Nu te împrumuta de bani pentru a juca și mai ales, evită să joci dacă te afli într-un impas financiar.

Setează limite de timp

Stabilește timpul alocat sesiunii de joc și respectă aceste limite. Ia în considerare și folosirea unei alarme pentru a te asigura că nu depășești limita impusă. Prea mult timp petrecut la jocurile de noroc te poate face să neglijezi alte aspecte importante ale vieții, printre care familia și prietenii.

🫣Evită urmărirea pierderilor

Bazate mai mult pe noroc și mai puțin pe strategie, jocurile de noroc pot cauza și pierderi, de aceea este bine să eviți tentația de a recupera pierderile prin mărirea pariului sau alocarea unui nou buget de joc. Acest lucru poate duce la pierderi mult mai mari! În definitiv trebuie să fii conștient că riscul de a pierde este egal cu cel de câștig, așa că privește jocurile de noroc ca pe un hobby și nu ca pe o sursă de venit.

📖Învață regulile jocului

Înțelegerea regulilor de joc poate crește șansele de a lua decizii mai informate și mai raționale în timpul jocului. Multitudinea jocurilor disponibile și euforia simțită atunci când pariezi poate avea un efect negativ dacă nu știi la ce să te aștepți! Informația este primordială, iar dacă spre exemplu nu ai jucat niciodată poker, dar ești dispus să înveți, asigura-te că acest lucru se întâmplă în timp ce joci cu măsură și aplici un joc responsabil.

🙋Caută ajutor dacă este necesar 

Dacă simți că jocurile de noroc încep să aibă un impact negativ asupra vieții tale sau simți că ai dezvoltat o dependență, atunci nu ezita să ceri ajutor de specialitate. Există organizații și profesioniști specializați în tratarea dependenței de jocuri de noroc care pot oferi suport și consiliere.

Jocul responsabil este cheia pentru a menține jocurile de noroc ca pe o formă de divertisment distractivă și sigură, fără a permite să devină o problemă în viața ta, așa că informează-te și ia cele mai bune decizii în materie de joc!

Riscul de a dezvolta dependență de jocurile de noroc există și este esențial sa fie conștientizat!

Jocurile de noroc sunt ca o sabie cu 2 tăișuri: 

  • Accesate ocazional și privite ca pe o sursă de distracție, jocurile de noroc te pot deconecta de la rutina zilnică și îți pot oferi un mod relaxant de a petrece timpul.
  • Sau pot forma un cerc vicios și îți pot influența în mod negativ stilul de viața.

Catalogată drept o boală, dependența de jocuri de noroc apare în momentul în care activitatea de joc încetează să mai fie relaxantă și distractivă. Acest lucru se întâmplă atunci când petreci prea mult timp jucând sau când pariezi în exces pentru a recupera eventuale pierderi, devenind astfel obsedat de joc.

Timpul va deveni relativ, iar situația financiară iți poate fi drastic afectată. Starea de spirit se va schimba, iar comportamentul va fi schimbat. 

Deși există tendința de a nega problema, jucătorii cu probleme pot fi recunoscuți ușor. Printre cele mai evidente semne se numără obsesia față de orice tip de joc, incapacitatea de a controla dorința de a paria, evitarea angajamentelor în detrimentul jocului, dar și neglijarea cheltuielilor, vânzarea bunurilor personale, sau chiar mai rău furtul și minciuna. 

Toate aceste aspecte au un comportament distructibil, iar dacă îți dorești să știi unde te poziționezi ca și jucător, la nivel de activitate, atunci este bine să știi că există chestionare de auto-ajutor, al căror rezultat indică tipul tău de jucător. Aceste chestionare sunt oferite de majoritatea cazinourilor online și sunt formate dintr-o serie de întrebări tip grila, care generează o concluzie în funcție de răspunsurile oferite. Chestionarele sunt confidențiale, așa că fii sincer cu tine și răspunde cât mai precis pentru a obține o imagine clară a comportamentului de joc, dar și pentru a determina dacă există semne de alarmă.

Ideal ar fi să afli că știi când sa te oprești și că regulile tale implică un joc responsabil, dar există și riscul de a te afla într-o zonă mai periculoasă, de aceea este important să admiți că ar putea exista o problemă si să ceri consiliere/ajutor.

Dacă consideri că situația a scăpat de sub control și ai nevoie de o pauză, sau vrei chiar să renunți, atunci poți opta în mod voluntar pentru închiderea temporară sau definitivă a contului de jucător. Aceste opțiuni reprezintă un pas important pentru a preveni problemele legate de jocurile de noroc, iar dacă nu este suficient, atunci citește în continuare cum poți beneficia în mod gratuit de ajutor de specialitate.

Ajutor și consiliere pentru tratarea dependenței

Dependența de jocuri de noroc se formează treptat, pe măsură ce joci și este de fapt un comportament adictiv, care crește nivelul de dopamină din creier ce induce starea de bine. Pe măsură ce câștigi, sau pierzi, dorința de a paria devine tot mai mare, iar riscul de a crea o dependență tot mai crescut.

Dacă te afli în situația în care nu mai știi ce să faci și simți că totul merge rău, atunci cere imediat ajutor. Faptul că ești conștient de acest lucru este cel mai important aspect. Netratata la timp, dependența poate distruge tot ce ai clădit: relațiile cu prietenii și familia, pierderea locului de muncă și a bunurilor personale și poate duce la o stare de sănătate precară cu gânduri și tentative suicidare. Tocmai de aceea, acționează încă de la primele semne și nu lăsa jocurile de noroc să-ți controleze viața!

Și ce e cel mai important, e că în această luptă nu ești singur! Poți beneficia în mod gratuit de ajutor specializat oricând dorești. Și nu doar de la organizații specializate, ci și de la autoritățile care monitorizează jocurile de noroc.

Spre exemplu, Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN) protejează drepturile jucătorilor și le impune operatorilor de cazinouri online să ofere o serie de instrumente pentru a oferi ajutor și consiliere celor care cad pradă tentației de joc: de la autoevaluare și chestionar de auto-control, poți găsi informații utile și despre organizațiile care oferă ajutor la nevoie.

Și pentru că ne dorim să fii informat, iată câteva organizații care oferă atât informații despre jocul responsabil, dar și oferă sprijin și consiliere în caz de necesitate:

Este un program susținut de majoritatea operatorilor din România și este dedicat jucătorilor care caută ajutor. Pe jocresponsabil.ro vei găsi multe informații informații utile, programe de instruire, grupuri de suport, helpline gratuit, dar și consiliere online 24/7.

Este o organizație din UK care oferă consiliere și suport atât Live Chat cât și telefonic celor care caută ajutor în tratarea dependenței de jocuri de noroc. Chiar dacă nu ești jucător, aici te poți informa despre cum îi poți ajuta pe cei dragi să depășească această obsesie legată de jocurile de noroc și poți afla poveștile unor jucători dependenți de jocurile de noroc care au reușit să învingă această adicție.

Este un serviciu global oferit de Gordon Moody pentru terapia împotriva dependenței creată de jocurile de noroc. Serviciul este disponibil în mai multe limbi în mediul online și oferă în mod gratuit sfaturi practice și sprijin emoțional fiecărei persoane afectată de jocurile de noroc.

Există speranța! Așa vei fi întâmpinat de această organizație care oferă suport celor care caută ajutor. Gamblers Anonymous este o organizație internațională non-profit dedicată ajutorării persoanelor care se confruntă cu dependența creată de jocurile de noroc. Organizația oferă un program de recuperare bazat pe modelul celor de la Alcoolici Anonimi, dar adaptat pentru problemele legate de jocurile de noroc. Pe lângă sprijin moral, aici îți va fi protejată identitatea prin anonimat și vei putea beneficia de ședințe de grup, dar și de un program structurat pe 12 pași pentru recunoașterea problemelor, acceptarea responsabilității și recuperare, alături de alte persoane care trec prin experiențe similare.

Dependența de jocuri de noroc poate fi tratată!

Și nu o spunem doar noi! Dovada este chiar Alex Bogdan, un actor dependent de jocuri de noroc care a reușit să iasă învingător din acest cerc vicios. Invitat într-un podcast, acesta a vorbit deschis despre cum jocurile de noroc au reușit să-i afecteze viața, dar și despre cum a reușit să treacă mai ușor peste această adicție. Actorul trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe toți jucătorii dependenți de jocurile de noroc să recunoască problema și să discute despre acest viciu, care poate devia cursul normal al vieții. Și nu este singurul, ca și el, mai sunt și alții! Chiar și Augustin Viziru a fost dependent de jocurile de noroc și indiferent că ești o persoană celebră sau un simplu om, nu trebuie să-ți fie teamă să vorbești despre acest viciu. Ajutor există, iar cu voință și determinare, poți îndrepta lucrurile și te poți bucura de viață!

Concluzii

Fie că ne place, sau nu, jocurile de noroc au devenit o parte integrantă a societății noastre, iar o dată cu extinderea acestora trebuie să ne educam și să învățăm cum să ne temperam emoțiile pentru a le accesa într-un mod benefic și sănătos.

Scopul principal al jocului responsabil este de a preveni dependența de jocuri de noroc și de a asigura jucătorii că se pot bucura de această formă de divertisment într-un mod sănătos și controlat.

Dacă poți să conștientizezi riscurile pe care jocurile de noroc le pot provoca și ești capabil să menții un echilibru între bugetul de joc și timpul alocat acestui hobby, atunci cu siguranța te afli printre cei care știu cum să profite într-un mod avantajos de toate beneficiile oferite de jocurile de noroc.

Iar dacă te simți vulnerabil și identifici chiar și cel mai mic semn al unei dependențe de jocuri de noroc, atunci este esențial să cauți ajutor pentru ca viața să nu iți fie afectată în mod negativ.

Operatorii de jocuri de noroc îți pun la dispoziție o serie de opțiuni, pentru a spune stop din proprie inițiativă, iar dacă simți că nu este suficient, atunci cere ajutor! Caută ajutor profesional și nu lăsa jocurile de noroc să te doboare! Ești mai puternic decât crezi, iar practica jocului responsabil este esențială pentru a evita dependența creată de jocurile de noroc, dar și pentru a menține experiența de joc plăcută și sigură.

Jocul compulsiv te afectează în primul rând pe tine, dar și pe cei din jur. Fii responsabil de propriile acțiuni, alege jocul de plăcere și nu lăsa jocurile de noroc să-ți afecteze viața!

Lasă părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi mai multe oferte la Casino

To top
Winner casino bonus shining crown