Joc Responsabil: Ghidul Complet

Ce înseamnă jocul responsabil și ce presupune adoptarea sa, care sunt posibilele probleme cauzate de jocul de noroc și cum pot acestea să fie evitate prin jocul responsabil.

Milioane de oameni pe glob participă zilnic la jocuri de noroc pe diferite site-uri sau platforme online, precum și în cazinouri tradiționale. Istoria jocurilor de noroc poate fi documentată încă din antichitate, iar astfel de jocuri oferă jucătorilor satisfacții multiple, având o dimensiune socială puternică. 

Popularitatea acestor jocuri a dus la dezvoltarea accelerată a unei industrii a jocurilor de noroc, care a atins în 2023 o cifră de afaceri de 536 miliarde de dolari, cu o previziune pentru 2028 de 700 miliarde, conform statisticilor publicației H2 Gambling Capital.

La o asemenea amploare a industriei și a fenomenului de joc de noroc, a fost nevoie de o intervenție guvernamentală susținută pentru a reglementa practicile și a proteja interesele părților implicate în acest fenomen. Aceste reglementări și norme – unele legale, altele opționale – vizează atât proprietarii, operatorii și distribuitorii acestor jocuri, dar și jucătorii.

Jocul de noroc în sine, precum și serviciul comercial de a oferi aceste jocuri, au o specificitate aparte între alte tipuri de jocuri, deoarece pot avea multe implicații la nivel psihologic, social și economic. În zona implicațiilor negative se află posibilitatea ca unii jucători să dezvolte un joc problematic, inclusiv prin dependență de tip patologic, precum și riscul de ruină financiară și de deteriorare a relațiilor sociale, ca efect colateral. Aceste posibilități există datorită naturii jocului de noroc, iar acesta este și motivul pentru care acest tip de joc a beneficiat de atenția cercetătorilor din diverse zone academice, în special psihologi. Conform rapoartelor OMS, în jur de 1,2% din populația adultă a globului suferă de un tip de joc problematic. 

Aceste efecte negative au dus la cristalizarea conceptului de ‘joc responsabil’, ca un set de norme obținute în mod științific și la a căror promovare, impunere și aplicare contribuie atât legiuitorul fiecărei jurisdicții, cât și instituții academice sau alte organizații non-guvernamentale. Aceste norme vizează atât entitățile juridice ale industriei jocurilor de noroc, cât și jucătorii.

Dacă sunteți deja un practicant al jocurilor de noroc sau doriți să deveniți unul, nu este nimic rău în asta, pentru că jocul de noroc este o activitate de divertisment care poate aduce multe satisfacții. Însă este bine să știți dinainte, de la experți, cât mai multe despre natura jocurilor de noroc și implicațiile acestora, pentru a vă bucura de această activitate în siguranță și cu responsabilitate. Pentru asta nu este nevoie să citiți sute de pagini de materiale academice sau să participați la vreun curs, ci doar să luați cunoștință de normele jocului responsabil și să le urmați.

Ce este jocul de noroc

Jocul de noroc denumește orice joc sau activitate în care plasați un pariu cu o miză constând în bani sau alte bunuri proprii, pe rezultatul incert al unui eveniment aleator. Această acțiune presupune conștientizarea riscului, speranța de câștig, precum și câștigul în sine, ca premiu sau rată (cotă) de câștig, aplicată mizei.

Pentru a funcționa, un joc de noroc necesită trei elemente de bază: o miză (în bani, credit, sau jetoane de cazino), condiții tehnice corecte de obținere a rezultatului aleator și un premiu sau rată de câștig predefinită. 

Ca jucător, vă stabiliți propriile mize, timpul și frecvența jocului, precum și strategiile de joc. Premiile și ratele de câștig sunt determinate de regulile fiecărui joc, precum și de regulile operatorului acelui joc.

Cea mai uzuală și mai populară formă de joc de noroc este jocul de cazinou (ruletă, blackjack, craps, baccarat, sloturi), jocurile de tip loterie (loterie clasică, Powerball, bingo, lozuri răzuibile, etc.), poker și alte tipuri de jocuri de cărți, roata norocului, jocuri de zaruri și versiuni ale acestora, precum și pariuri sportive.

Aceste jocuri sunt organizate și oferite de cazinouri fizice sau online, numite ‘operatorii’ jocurilor, iar companiile care produc jocurile în diverse forme (inclusiv ca software) se numesc ‘producătorii’ sau ‘dezvoltatorii’ acelor jocuri. 

Jocurile de noroc online reprezintă acea formă de joc de noroc în care toate părţile implicate folosesc internetul şi tehnologia web. Aceste jocuri rulează pe platfome web numite ‘cazinouri online’, care găzduiesc jocurile şi unde puteţi juca împotriva cazinoului sau împotriva altor jucători (cum este cazul pokerului). Site-urile care găzduiesc jocuri ale operatorilor şi funcţionează în regim de intermediere între aceştia şi jucători se numesc ‘afiliați’. 

Pentru a accesa jocurile de noroc online, aveți nevoie de un computer, un telefon smart sau o tabletă, o conexiune la internet și o carte de credit. Jocul într-un cazinou online necesită înregistrarea unui cont pe acel site și – de obicei – depunerea unei sume de bani în portofelul virtual al contului dvs.  După înregistrare și depunere, aveți posibilitatea de a alege jocuri și a plasa pariuri din locația dvs., la fel ca într-un cazinou tradițional.

Industria jocurilor de noroc și experții

Fenomenul jocurilor de noroc a crescut continuu, rata sa de creștere având maximul în ultimele trei decenii, datorită și avântului tehnologic specific internetului, care a favorizat dezvoltarea jocului online. Principalul motiv al acestei creșteri este acela că jocul de noroc este simultan o formă de divertisment, un mod de a câștiga bani, o activitate de recreere și de umplere a timpului liber, oferind senzații specifice, care reprezintă un motiv în sine pentru a le experimenta. 

Ca efect al acestui interes crescând al jucătorilor pentru cazinouri, s-a dezvoltat o industrie solidă a jocurilor de noroc la nivel mondial. Această industrie include cazinouri globale sau locale, operatori, dezvoltatori, afiliați și orice entități sau facilități care oferă jocuri de noroc și activități conexe. Site-urile de jocuri de noroc sunt parte a acestei industrii, la fel cum sunt și site-urile care oferă informații despre aceste jocuri. Aceste site-uri joacă un rol foarte important, deoarece sunt principalele medii în care jucătorii intră în contact cu jocurile de noroc, dar și principala lor sursă de informare privind aceste jocuri.

Industria jocurilor de noroc online a avut o cifră de afaceri de peste 85 miliarde de dolari în 2023, cu o previziune de creștere la peste 133 miliarde în 2029, conform datelor Statista.

Industria jocurilor de noroc este guvernată de legi și reglementări specifice, precum și de condiții de licențiere a operatorilor, care variază în funcție de jurisdicție. În România, organismul guvernamental care reglementează industria jocurilor de noroc este Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (https://onjn.gov.ro/). Acest organism pregătește împreună cu legiuitorul legile care vizează jocul de noroc în România, participă la implementarea acestora, oferă informații publice privind operatorii locali și dezvoltă proiecte în zona de joc responsabil. 

Fiind dată amploarea fenomenului, experții și factorii decizionali ai jocului de noroc nu s-au limitat doar la aspectele legale ale acestui tip de joc. Jocul de noroc produce efecte de mai multe naturi în societate. Dincolo de aspectele legale, există aspecte economice, sociale, etice, psihologice și cognitiv-informaționale ale jocului de noroc, care au legătură cu acele efecte, dintre care unele sunt negative.

Principalul efect din categoria celor negative este dezvoltarea unui joc de noroc problematic, care afectează un procent îngrijorător din numărul jucătorilor la nivel global, conform studiilor și rapoartelor științifice. Astfel, pe lângă factorii de decizie guvernamentali, există și alți experți și profesioniști care se ocupă de jocul de noroc în toate aspectele sale, conform expertizei lor. Aceștia sunt sociologi, economiști, psihologi și medici, consilieri și instructori sau educatori, matematicieni și programatori. 

A ști că jocul de noroc este mult mai complex decât simpla plasare a unui pariu și că experții provenind din mai multe zone academice, care se ocupă de acest fenomen, trebuie să aibă un motiv serios pentru a-i dedica timp și resurse, este un prim pas spre abordarea jocului responsabil și conștientizarea importanței acestuia. 

Ce este jocul responsabil

Conceptul de joc responsabil a fost dezvoltat într-un cadru teoretic academic, ca răspuns la posibilele efecte negative ale jocurilor de noroc în societate și la nivel individual. Acest concept include un set de norme, criterii și recomandări care au potențialul de a preveni, înlătura, limita sau ameliora aceste efecte negative.

Normele jocului responsabil sunt rezultatul conlucrării multidisciplinare a mai multor cercetători și experți și sunt promovate de anumite organizații guvernamentale sau non-guvernamentale. În multe jurisdicții, site-urile care oferă jocuri de noroc sunt obligate prin lege să afișeze o secțiune dedicată jocului responsabil, dar chiar în lipsa obligativității legale, un astfel de demers ar trebui urmat din motive etice.

Normele de joc responsabil vizează atât dezvoltatorii, operatorii și distribuitorii jocurilor, cât și jucătorii. 

Normele de joc responsabil în industrie

În ceea ce privește dezvoltatorii, operatorii și distribuitorii jocurilor, normele de joc responsabil sunt formulate în termeni legali, aceste entități fiind obligate să respecte regulamente specifice jurisdicției de care aparțin. Principalul scop al acestor regulamente este protecția consumatorilor finali (jucătorii), deoarece jocurile de noroc reprezintă un act de comerț și consumatorii trebuie protejați de fraude, înșelătorii, informații false și practici imorale, precum și de expunerea la riscurile vârstei.

În plus, jocul de noroc este predispus la riscuri specifice, care pot fi prevenite dacă normele industriale de joc responsabil sunt respectate. De aceea, legalitatea cazinourilor pe care le alegeți pentru a juca trebuie să fie una din preocupările dvs. prioritare ca jucător. Astfel, normele de joc responsabil pentru industrie vă implică și ca jucător:

  • Cazinourile online legitime au licențe de funcționare și sunt monitorizate de organismele guvernamentale însărcinate cu aceasta. Informația de licențiere trebuie să fie afișată vizibil pe site-urile cazinourilor. Dacă nu găsiți această informație, înseamnă că ceva nu este în regulă și ar trebui să căutați un alt cazinou. 
  • În unele țări, jocul de noroc este interzis și puteți astfel comite o ilegalitate accesând un cazinou online dintr-o astfel de țară. 
  • Toate țările au restricții de vârstă pentru jocul de noroc. În majoritatea țărilor, limita inferioară legală de vârstă este 18 ani, așa cum este și în România, dar în alte țări această limită este mai mare, până la 21 sau chiar 25 de ani. În unele jurisdicții, există limite de vârstă diferite pentru anumite jocuri, față de limita generală. 
  • Cazinourile online fac doar o verificare formală a vârstei în baza unei declarații proprii a jucătorului, și ca urmare rămâne la latitudinea dvs. cunoașterea legii relativ la vârstă și respectarea acesteia în țara în care jucați.

Resurse externe:

În majoritatea jurisdicțiilor, dezvoltatorii și operatorii de jocuri sunt obligați prin lege la a se supune unui audit tehnic al tehnologiilor pe care le folosesc. Acest audit vizează în special sistemele electronice și software prin care funcționează jocurile (în special generatoarele de numere aleatoare, RNG), care trebuie să asigure rezultate in condiții de imparțialitate și incertitudine, conform normelor legale. Auditul vizează și corectitudinea RTP-ului declarat (la sloturi). Un astfel de audit, care este executat de experți independenți, are rolul de a preveni fraudele prin manipularea rezultatelor jocurilor în favoarea cazinoului. Un joc care a trecut cu succes acest audit trebuie să afișeze informația de certificare, pentru a fi vizibilă. 

Recomandările de joc responsabil pentru jucători

În ceea ce-i privește pe jucători, jocul responsabil este o noțiune mult mai complexă. Jocul responsabil este un produs teoretic al experților, oferind cunoaștere sub formă de norme, sfaturi, recomandări și ponturi pentru jucători, cu scopul de a evita, preveni sau minimiza orice risc sau problemă care poate apărea ca urmare a activităților specifice jocurilor de noroc.

Aceste efecte negative pot consta în pierdere sau ruinare financiară, probleme familiale sau sociale, dar și probleme de sănătate mintală. Potențialul de apariție a unor astfel de efecte este determinat de aspectele socio-psiho-cognitive ale jocului de noroc, care pot declanșa și dezvolta jocul problematic  și chiar patologic. Rolul setului de norme al jocului responsabil este acela de a ține jucătorul departe de o astfel de evoluție nedorită, în zona de siguranță.

Setul de recomandări care constituie jocul responsabil pentru jucători se împarte în două categorii mari: recomandările socio-psihologice și recomandările cognitiv-informative. 

Recomandări socio-psihologice pentru un joc responsabil

Această categorie de recomandări vizează comportamentul de joc relativ la emoțiile, obiceiurile, resursele și scopurile individuale ale jucătorului. Toți acești factori influențează atitudinea față de joc și condiționează deciziile jucătorului, ca urmare trebuie bine gestionați. 

  • Nu jucați atunci când sunteți supărat sau stresat

Această asociere crează un reflex condiționat care nu este benefic. Jocul de noroc nu este un tratament pentru nimic și nu este un mod de a gestiona emoțiile negative sau de a evada din realitate. Dacă aceasta este situația în care vă aflați, alegeți o altă activitate.

  • Limitaţi consumul de alcool şi/sau medicamente în timpul jocului

Asocierea jocului cu consumul de alcool sau medicamente crește riscul dependenței de joc. Alcoolul și unele medicamente, în special sedative sau psihotrope, reduc inhibițiile și pot face jucătorii să ia decizii impulsive, fără a evalua consecințele.

  • Stabiliți înaintea fiecărei sesiuni de joc limite de timp şi buget

Lăsați acasă cărțile de credit (pentru jocul în cazinou tradițional; pentru jocul online, țineți-le într-un loc greu accesibil). Dacă veți fi consecvent cu această auto-restricție, momentele emoționale în care veți dori să continuați jocul, în ciuda epuizării fondurilor puse în joc, vor fi gestionate eficient, iar încheierea sesiunii de joc vă va da posibilitatea analizei critice a rezultatelor și a dorinței de a continua. Pe multe site-uri de joc există instrumente care vă ajută la monitorizarea jocului propriu.

  • Luaţi pauze dese

Impuneți-vă pauzele, spre exemplu la anumite intervale de timp. În aceste pauze, plimbați-vă, luați aer, consumați ceva. Nu lăsați creierul să se obișnuiască cu jocul continuu. Această recomandare se aplică inclusiv jocurilor video și utilizării calculatorului în general.

  • Nu mizați decât banii de care dispuneți

Nu împrumutați niciodată bani pentru joc și nu mizați banii destinați necesităților domestice. Gândiți-vă că, odată ce ați încălcat această regulă, o veți încălca din nou, iar fondurile oricui sunt limitate. Încercați să țineți jocul de noroc departe de oamenii pe care îi cunoașteți și departe de viața dvs. domestică, așa cum țineți și serviciul.

  • Alternați jocul de noroc cu alte activități recreative

Nu lăsați jocul de noroc să vă acapareze tot timpul liber, căci vă va acapara și mintea. Lăsând loc și altor activități de recreere, pe de o parte le veți percepe ca pe o pauză utilă de la joc, în care puteți reflecta, iar pe de altă parte vă veți obișnui creierul cu ideea că jocul de noroc este la rândul său o recreere și așa trebuie să rămână.

  • Dacă jocul nu mai este distractiv, opriți-vă

Rămâneți consecvent scopului de a juca doar pentru distracție, chiar dacă urmăriți și câștigul financiar. Dacă simțiți emoții negative relativ la joc și ca urmare distracția dispare, este timpul să îl opriți, indiferent dacă sunteți în pierdere sau câștig.

  • Nu încercați să recâștigați neapărat ceea ce ați pierdut

Banii pierduți nu mai sunt banii dvs. Întotdeauna începeți jocul ca și cum ar fi un moment zero, în care nu există pierderi și câștiguri contabilizate. Dacă vă veți uita în urmă, veți alimenta un cerc vicios în care deciziile devin emoționale, iar cele raționale includ și criterii nerealiste sau insuficient informate, privind recuperarea pierderilor. 

Recomandări cognitiv-informative pentru un joc responsabil

Această categorie de recomandări vizează atitudinea rațională față de joc și față de comportamentul personal relativ la joc. Obiectul acestor recomandări este cunoașterea și interpretarea obiectivă a informațiilor disponibile despre jocul de noroc, inclusiv în ceea ce privește experiența personală a jucătorului.

O primă cerință pentru ca aceste recomandări să fie eficiente este ca jucătorul să vină în contact cu informațiile despre jocul de noroc, provenind de la experți, și să conștientizeze faptul că jocul de noroc este un lucru complex, cu implicații multiple pentru viața sa. Citind acest material ați făcut deja primul pas în această direcție.

  • Luați cunoștință de potențialele probleme pe care jocul de noroc le poate aduce în viața dvs., în ceea ce privește aspectele financiare şi de sănătate.
  • Nu luaţi jocul de noroc ca pe o metodă eficientă de a face bani. Nu vă gândiți la jocul de noroc ca la o posibilitate de a vă acoperi cheltuielile, facturile sau debitele, de a vă oferi un venit regulat sau de a vă îmbogăți.
  • Jocul de noroc se bazează pe rezultate incerte și nu există o strategie obiectivă care să garanteze succesul și câștigul în niciun joc sau pariu.
  • Trebuie să știți în mod precis cum funcționează jocurile înainte de a plasa un pariu. Informați-vă despre regulile, schemele de plată și caracteristicile structurale ale jocurilor, dacă această informație este disponibilă. Dacă nu procedați în acest fel, este ca și cum ați trage la o țintă legat la ochi.
  • Nu invocați drept criterii pentru jocul dvs. “simțiri”, superstiții, numere “norocoase”, strategii testate, balanțe noroc-ghinion sau compensații de orice fel, ori credințe subiective, iraționale, fără fundament logic sau științific. Astfel de criterii nu au nimic de-a face cu caracterul aleatoriu al jocurilor de noroc și prezicerea rezultatelor acestora.

Atenție❗️ Jocurile de noroc sunt concepute în baza unor modele matematice care garantează profitul casei pe termen lung. Această premisă implică imposibilitatea prezicerii rezultatelor unui joc de noroc, individual sau cumulat, într-o rundă de joc sau într-o serie limitată de runde.

Informația matematică, etica jocului și gândirea critică

Caracteristicile unui joc, incluzând regulile jocului și schema de plată a câștigurilor, se pot descrie în termeni matematici, reprezentând datele de intrare pentru aplicațiile matematice care folosesc modelele probabilistice și statistice asociate jocului. Prin aceste aplicații se obțin informații matematice privind rezultatele jocului, în termeni de teoria probabilităților și statistică, anume probabilități numerice și indicatori statistici sub forma unor medii statistice. 

Principalul indicator statistic al unui joc este marginea casei (house edge), care trebuie să fie pozitivă pentru fiecare pariu în acel joc, pentru a garanta profitul cazinoului pe termen lung. Atunci când un joc este conceput de către producătorul său, caracteristicile jocului sunt astfel alese încât să asigure o margine a casei pozitivă. 

Modelele matematice oferă nu numai indicatorii statistici necesari producătorilor și operatorilor jocurilor, dar și toată informația matematică necesară practicării acelui joc, din punctul de vedere al jucătorului. În teoria jocurilor, strategia optimă se definește ca fiind cea mai bună strategie de joc posibilă pentru un anumit joc, chiar dacă factorul de incertitudine rămâne și, ca urmare, câștigul nu este sigur. Astfel, strategia optimă, pentru jocurile de noroc care o permit (precum blackjack sau poker), se bazează pe criterii și rezultate matematice.

În concluzie, informația matematică este constitutivă unui joc de noroc, atât relativ la funcționalitatea și eficiența sa, cât și la abordarea sa strategică. Acest principiu al indispensabilității matematicii în jocurile de noroc este motivul pentru care jocul responsabil include și informarea privind aspectele matematice ale jocurilor. Aceste aspecte se referă la configurația parametrică a unui joc, probabilități de bază ale rezultatelor și a unor categorii de rezultate, marginea casei și alți indicatori statistici – speranța matematică (expected value), dispersie, volatilitate, etc. 

Bineînțeles, nu toți jucătorii au înclinație spre matematică și este puțin probabil ca cineva să se reapuce de școală pentru a aplica matematica în jocurile de noroc. Din fericire, există resurse de tip expert pe internet, precum și cărți sau cursuri având ca temă matematica jocurilor de noroc, explicată pentru cei fără o educație matematică solidă.

Pe de altă parte, producătorii și operatorii de jocuri nu expun informațiile matematice ale jocurilor, atâta timp cât nicio lege nu îi obligă să o facă. Mai mult, configurația parametrică a unor jocuri este ținută secretă de producători – bineînțeles, este vorba de sloturi.

Informația matematică despre jocurile de noroc nu este întotdeauna transparentă, iar atunci când este, nu se regăsește într-o formă “gata de utilizare” și nu este ușor de înțeles și interpretat. Această informație trebuie căutată și, atunci când este găsită, trebuie înțeleasă, fie și cu ajutorul unui instructor.

Până la urmă, de ce este matematica jocurilor de noroc atât de importantă pentru jocul responsabil? 

În primul rând, este vorba de etică. Imaginați-vă că cineva vă propune să pariați că puteți sări de la o înălțime mare și ateriza în picioare. În mod evident, este o necesitate sau cel puțin un avantaj pentru dvs. să știți dinainte înălțimea de la care urmează să săriți sau să o măsurați, deoarece puteți respinge pariul sau puteți propune un altul pentru anumite măsurători, iar asta înseamnă decizie informată. Același principiu se aplică și în jocul de noroc în cazinou: Parierea pe un eveniment, indiferent de joc, este o decizie incompletă și neinformată dacă pariorul nu știe dinainte probabilitatea acelui eveniment și alte informații matematice despre acesta.

În al doilea rând, este vorba de gândirea critică. Deoarece modelele matematice ale unui joc definesc acel joc și guvernează funcționarea sa, trebuie să acordați informației matematice prioritate în fața oricăror alte informații subiective, cum ar fi experiențele personale sau ale altor jucători, superstiții, credințe iraționale, etc.

Următoarele recomandări generale constituie parte a jocului responsabil în ceea ce privește informarea despre aspectele matematice ale jocurilor:

  • Nu evitați informațiile matematice despre jocuri și modurile de joc, chiar dacă nu aveți o afinitate pentru acest tip de informație. Aceste informații sunt obiective și riguroase, iar asimilarea și utilizarea lor sunt necesare.
  • Folosiți infomația matematică pentru a alege jocurile. Alegeți pe cele cu o margine a casei minimă (în termeni de sloturi, pe cele cu RTP maxim), dacă alte criterii nu sunt luate în calcul pentru strategia dvs. de joc. 
  • Folosiți matematica pentru a descrie pariurile pe care intenționați să le plasați (probabilitatea de câștig, speranța matematică, rata profitului) și pentru a le organiza, inclusiv în ceea ce privește gestionarea fondurilor proprii.
  •  Folosiți strategiile optime în jocurile care permit o asemenea strategie, dacă le stăpâniți bine. Totuși, nu vă încredeți într-o strategie optimă ca într-o strategie câștigătoare, deoarece nu garantează câștigul. Toate strategiile urmează până la urmă aceleași legi ale teoriei probabilităților. Strategia optimă minimizează pierderea şi maximizează profitul, reducând marginea casei, dar menținând-o pozitivă. Aceasta înseamnă că, pe termen lung, pierderea dvs. tinde să aproximeze marginea casei, indiferent de strategiile de joc utilizate. 
  • Rezistați oricărui impuls de a estima, de a lua o decizie sau de a face o predicție, care nu este rezultatul unei gândiri matematice sau critice, bazată pe cunoaștere obiectivă. 

Ca să comprimăm toate aceste recomandări sub un singur îndemn, acesta ar fi Jucaţi informat din punct de vedere matematic.

Matematica nu vă va spune unde va ateriza bila ruletei, la jocul următor sau în viitor; nu poate face astfel de predicții, așa cum nici fizica nu poate. În schimb, matematica aplicată în jocurile de noroc ne oferă măsurători relevante prin care devenim informați, ne putem optimiza jocul și ne putem organiza gândurile pentru a juca rațional și în condiții de siguranță. Matematica ne poate spune, dintr-o perspectivă abstractă, ceva despre jocul pe care l-am ales:

  • Care sunt șansele
  • Ce așteptări trebuie să avem
  • La ce și când să renunțăm
  • Cum să jucăm
  • Unde greșim

Site-uri dedicate matematicii jocurilor de noroc:

https://probability.infarom.ro

https://wizardofodds.com

Concluzie

Jocul de noroc este un fenomen foarte complex și trebuie să îi conștientizați complexitatea ca o premisă primară a jocului responsabil. A juca responsabil înseamnă a vă încrede în experți, a le urma recomandările și a le solicita ajutorul de orice fel. 

Normele și recomandările jocului responsabil vizează toate dimensiunile jocului de noroc, anume socială, economică, etică, psihologică, cognitivă și matematică. Înainte de a vă angaja într-o activitate de joc de noroc pe termen scurt, mediu sau lung, trebuie să știți ce este jocul responsabil, care sunt scopurile și instrumentele sale. Cel mai important element al jocului responsabil este informarea bidirecțională – dvs. ascultați ceea ce au de spus experții despre jocul de noroc, iar aceștia vă invită să explorați aceste informații în profunzime și vă ajută să depășiți momentele critice. 

Recomandarea finală pentru orice jucător este de a dedica timp pentru a citi sfaturile experților. Cine dedică ore întregi unui joc poate dedica măcar o parte din acest timp pentru a se informa despre acel joc și este bine ca această informare să fie făcută înainte de a-l juca. Cunoștințele achiziționate în acel timp dedicat informării reprezintă câștigul dvs. real și nu profitul ipotetic pe care puteți crede că l-ați pierdut cât timp nu ați jucat.

Bibiografie:

Bărboianu, C. (2022). Understanding Your Game: A Mathematician’s Advice for Rational and Safe Gambling. PhilScience Press.

H2 Gambling Capital (2024). Global Gambling Industry Generates $536bn in 2023 with H2 Expecting 7% Growth Expected in 2024. https://h2gc.com/news/general/global-gambling-industry-generates-536bn-in-2023-with-7-growth-expected-in-2024

Pelletier, M., Ladouceur, R. (2007). The effect of knowledge of mathematics on gambling behaviours and erroneous perceptions. International Journal of Psychology 42(2).   

Responsible Gambling Council. Take a safer approach to gambling. https://www.responsiblegambling.org/for-the-public/safer-play/safer-gambling-tips/

Statista Research Department (2024). Market size of the online gambling industry worldwide from 2017 to 2023, with a forecast until 2029. https://www.statista.com/forecasts/270728/market-volume-of-online-gaming-worldwide

Turner, N. E., Macdonald, J., Somerset, M. (2008). Life Skills, Mathematical Reasoning and Critical Thinking: A Curriculum for the Prevention of Problem Gambling. Journal of Gambling Studies, 24(3), 367-380. 
World Health Organization (2024). Gambling – Key facts. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/gambling.


7 Comentarii la “Joc Responsabil: Ghidul Complet”

  • Strinu Nicolae

    says:

    Dependență de jocuri de noroc,vreau sa nu mai investesc in ele

    Răspunde

    • Gabriela Coman

      says:

      Recunoașterea dependenței este primul pas spre vindecare, iar inițiativa ta de a lua măsuri este lăudabilă! Dacă îți dorești să nu mai investești timp și bani la jocuri de noroc, atunci autoexcluderea este o opțiune potrivită pentru a bloca accesul la conturile de joc.

      Răspunde

      • Caldararu Dănuț Gabriel

        says:

        Da vreau să mă auto exclud , și nu știu online , ajutati-ma vă rog

        Răspunde

  • MIC IOAN

    says:

    Sunt super dependent de jocuri de noroc și am pierdut foarte mulți bani la viata mea anu asta am pierdut 100 de mii euro sunt disperat cu 2 copii cum a-și pute sa ma exclud pe viata va rog sa ma ajutati

    Răspunde

    • Gabriela Coman

      says:

      Pentru autoexcluderea permanentă de la toate platformele de jocuri de noroc din România, este necesară completarea și trimiterea unei cereri de autoexcludere. Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul oficial al ONJN, în secțiunea Joc Responsabil. După completare, cererea poate fi transmisă fie online, prin portalul oficial (disponibil exclusiv în Microsoft Edge), fie în format fizic, prin poștă, la sediul ONJN din București.

      Răspunde

  • Mihai adeluț florin

    says:

    Nu mai joc păcatele

    Răspunde

  • Dumitrascu Daniel petrisor

    says:

    Nu mai vreau sa joc păcănele

    Răspunde

Lasă părerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To top